Reisoverzicht 2017: waar zijn we geweest in 2017 en wat zijn de plannen voor 2018

Whaaaaaat! Is 2017 alweer voorbij? Nee toch? Ja écht wel! Het is niet te geloven.  En wat ben ik toch weer veel mooie  herinneringen en ervaringen rijker.  Zo stond ik met bevroren tenen bij een communistisch beeld Sander’s verjaardag te vieren in Sofia, en stonden we samen hoog in de bergen in Georgië met onze Duitse vrienden te genieten van het uitzicht.

In 2017 zijn we alleen op het Europese continent geweest, tenminste als we Georgië ook tot Europa rekenen. Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Wat hebben we gezien en gedaan?

 

Januari: Sofia, Bulgarije

Dik ingepakt vertrokken we in januari naar Sofia. Mijn verjaardagscadeautje voor Sander. En wat heeft Sofia ons verrast! We zouden graag meer van Bulgarije willen ontdekken, maar dan wel in de zomer. Zonder dikke wintersokken en handschoenen. En natuurlijk gaan we dan ook weer vegan sushi eten bij dat ene restaurant !

Lees al onze tips voor een citytrip naar Sofia  en wil je toevallig vegan sushi maken? Lees het recept.

stedentrip sofia

 

 

Maart: Rome, Italië

Eén van de hoogtepunten voor mij in februari 2017 was dat ik mijn baan heb opgezegd om als freelancer door het leven te gaan. Wat een goede keuze was dat! Om het te vieren, gingen we een lang weekend naar Rome. We hebben daar gedanst, bij mensen thuis gegeten, nog meer gegeten en heel veel andere leuke dingen gedaan.

Lees alles over Rome 

Rome-3

 

 

Juni: rondreis Georgië

In de zomer gingen we op pad met vrienden die we hebben ontmoet in Colombia. Ze wonen in Berlijn.  Toen Sander en ik in 2016 in Berlijn waren, hadden we bedacht om gezamenlijk op vakantie te gaan. Georgië werd het land. En wat een fantastische onontdekte parel. Hier moét je echt een keer heen!

Lees alles over onze rondreis in Georgië

mestia-sventie-ushguli-hond

 

September: Porto, Portugal

In de nazomer werd het tijd om weer eens met vriendinnen weg te gaan. Daarom gingen we naar Porto. Hier kwam Sander mij opzoeken en samen bleven we nog 1,5 week om te ‘leven’ als digital nomads. In totaal was ik twee weken in Porto. Dus ik heb veel tips voor je!

Lees alles over Porto
Lees alles over waar je vegan kunt eten in Porto

Porto Ribeira

 

Oktober: Sanlúcar de Guadiana, Spanje

Na Porto ging ik in mijn eentje nog 2 weken naar Spanje om een Nederlandse te helpen met haar asielhonden. Dit deed ik via Workaway. Een superfantastische tijd gehad. Ook bracht het mij vele nieuwe inzichten en rust. Ik ga zeker weer terug!

Sowieso ben ik fan van Workaway én Spanje! Wil je weten wat Workaway is en werkt? Ik ga hier binnenkort een blog overschrijven. Ook interviewde ik Edith, vegetariër, oud-eigenaar van restaurant Kop van ’t Land die naar Spanje emigreerde en daar nu woont met haar dieren.

Lees onze tips voor Spanje

 

December: Hierden, Nederland

Dit was een leuk weekendje weg samen met onze kat. Ja, écht met onze kat. We zijn ontzettend gek op haar en willen haar het liefst overal meenemen, maar dat gaat beetje lastig in je backpack natuurlijk. Ze went erg snel dus we wilden het een keer proberen om haar mee te nemen.  Voordat ik ging boeken, hadden we wel even gecheckt bij de dierenarts of dit oké is om te doen. Gelukkig zei onze dierenarts dat dit prima kan. Juist omdat ze zo relaxt is. En ik kan je zeggen: het ging supergoed! Ze liep al na een uurtje vrolijk en relaxt rond. Heel fijn. Zij blij, wij blij.

 

Nieuwe rubriek: Vega Wereldvrouwen

Sander en ik reizen heel veel, maar komen altijd weer thuis in ons eigen huisje, in Rotterdam. Er zijn ook vegetariërs en vegans die ervoor kiezen om niet meer terug te komen. In deze nieuwe rubriek interview ik vrouwen die vegetarisch of vegan eten én die wonen in het buitenland.

Waarom zijn ze geëmigreerd en wat vinden ze leuk en wat moeilijk? Komen ze ooit nog terug naar Nederland? Iedere vrouw heeft weer een ander inspirerend verhaal. Wijze lessen en mooie manieren om naar het leven te kijken. Tot nu verhalen van: Sabine in Colombia, Irene in Mexico, Stéphanie op Bali, Claudia in Noorwegen en Edith in Spanje. Dit is nog niet alles, er komen nog meer fijne verhalen aan!

Lees alle verhalen van deze sterke stoere vrouwen!

Fotograaf: Moise Veleros

Conclusie reisjaar 2017

Al met al was 2017 een mooi reisjaar met veel nieuwe ontdekkingen op het Europese continent. Mijn grootste persoonlijke verandering was toch wel dat ik nu als freelancer werk, netzoals Sander. Hier zal ik ook in een andere blog meer over vertellen. Want hoe is dat? Kan ik reizen en werken goed combineren?

Wat er in 2018 op de planning staat?

In ieder geval gaan we onze Duitse vrienden in Berlijn weer opzoeken. Deze keer niet met het vliegtuig maar de trein. Daarnaast willen we nog wel naar Kaapverdië en gaan we – als het goed is – naar Nicaragua of toch Japan of toch Zuid- Korea of toch Sri Lanka…we weten het nog niet zoals je merkt. Och ja, dit is in ieder geval de grove planning. Iedere week kan dat wel weer veranderen. That’s life!

Aan het einde van het jaar gaan we ook iets tofs doen. Een wens die voor mij in vervulling gaat. Wat dat is, dat houden we nog even geheim!

Wat zijn jouw plannen voor 2018?

Benieuwd waar we in 2016 zijn geweest? Lees het terug in het jaaroverzicht 2016.