Stephanie-Smolders

Stéphanie Smolders reizen en werken in Bali

Wonen in een ander land. Voor sommigen een droom en voor anderen werkelijkheid. Hoe is het om te emigreren en hoe is het om als vegetariër of vegan te leven in een ander land dan Nederland of Belgë? Wij gaan op zoek naar de verhalen van vrouwen die vega(n) eten en besloten de stap te wagen om in het buitenland te gaan wonen. Wat is hun verhaal?

 

Van leerkracht naar digital nomad Stéphanie Smolders

 

Vandaag de reislustige Belgische Stéphanie Smolders die in België woonde en besloot huis en haard te verkopen om op reis te gaan. Na het bezoeken van vele mooie plekken overal ter wereld, komt ze aan op Bali. Én ze besluit te blijven. Waarom? Wat is haar verhaal en hoe is het voor Stéphanie om op Bali te wonen als vegetariër? Lees haar ervaringen in deze nieuwe editie van vega wereldvrouwen.

Wie ben je en hoe ben je in Bali in Indonesië beland?

Mijn naam is Stéphanie, 27 en afkomstig uit het kleine België. Tot een jaar geleden werkte ik als leerkracht in het lager onderwijs. Daarnaast had een blog. De kriebels om te gaan reizen waren er al vanaf kinds af aan en elk jaar maakte ik meerdere mooie reizen.

Mijn vriend en ik speelden al lang met het idee om voor een langere periode te gaan reizen. Zonder een plan hebben we in augustus 2016 al onze bezittingen verkocht of weggegeven! We zijn 10 maanden lang gaan reizen naar o.a. de Verenigde Staten, Aruba, Dubai, Praag en zo veel meer mooie plekken.  In April reisden we voor een project naar Bali. Van het ene op het andere boden ze mijn vriend een vaste baan aan in Bali en besloten we om te blijven. Mijn dagen nu? Volop Indonesisch aan het leren en probeer me aan te passen aan de Hindoeïstische cultuur. En het avontuur is nog maar net gestart! Ik ben benieuwd waar dit hoofdstuk in ons avontuur ons brengt.

 

 Ik had vandaag zelfs een local voor de deur om te vragen of ik hem kon helpen met gerechten voor zijn ‘warung’ (=restaurant) voor vegetariërs.

 

stephanie-smolders-bed

Waarom ben je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

In mijn tienerjaren ging ik geregeld naar festivals. Eén van de grootste is Pukkelpop in Hasselt. Op zestienjarige leeftijd had ik twee vriendinnetjes die vegetariër waren en een van hen ging met mij mee naar dit festival. Daar kwamen we in contact met een organisatie die dierenleed probeert te stoppen. We hebben die bewuste dag een documentaire gekeken en na 2 uur was ik overtuigd dat ik nooit meer vlees wilde eten. Dat is nu meer dan 10 jaar geleden en ik heb sindsdien geen vlees meer aangeraakt. Ik moet wel toegeven dat ik met periodes nog vis heb gegeten.

In het begin was dit voor mijn familie best gek, omdat dit niet in hun leefwereld paste. We gingen elk weekend uitgebreid uit eten en opeens ging ik andere gerechten bestellen. Inmiddels hebben ze altijd een vegetarisch gerechtje klaarstaan als ik thuis kom!

Hoe is het om als vegetariër in Bali te wonen?

 

Wil je eten zoals de locals doen? Dan eet je voor 90% kip, eend of varken.

 

Op Bali zijn er erg veel buitenlanders, voornamelijk uit Australië. Het vegan eten is daardoor overgewaaid naar hier, Bali. Er zijn best wel wat leuke eettentjes die RAW koken of die alleen maar vegetarische opties hebben. Wil je eten zoals de locals doen? Dan eet je voor 90% kip, eend of varken.

Ze weten vaak wel wat vegetarian betekent en maken dan het gerecht voor je zonder vlees, ook al staat het niet op de kaart. Waar ik wel vaak mee worstel is de manier waarop ze dieren hier behandelen. Honden en katten dumpen ze in de rivier, koeien hangen vast met een neusbel, zelfs het doodmaken van dieren in het openbaar is heel normaal. Dat zijn dingen die natuurlijk bij ons (in België) ook gebeuren alleen veel minder zichtbaar. (Denk aan de verschrikkelijke footage van Tielt, red) Kortom, het is wel even wennen.

Hoe reageren mensen binnen jouw woonplaats of land wanneer je vertelt dat je vegetariër bent?

Er zijn hier erg veel opties voor veganisten en vegetariërs. Ze maken ook veel gerechten met tofu of tempe (niet mijn ding) en ze staan er dus wel voor open. Bali is natuurlijk anders dan de andere eilanden van Indonesië. In Jakarta vind je bijvoorbeeld veel minder opties om te gaan uit eten. Ik had vandaag zelfs een local voor de deur om te vragen of ik hem kon helpen met gerechten voor zijn ‘warung’ (=restaurant) voor vegetariërs.

Wat kost het om als vegetariër of vegan gezond en gevarieerd te eten in Bali?

Ik spendeer gemiddeld 60 euro aan boodschappen per week voor twee personen. Groentes zijn hier best duur in vergelijking met Nederland, zeker als je ze biologisch wil hebben. We kopen geen vlees of vis. Mijn vriend eet vega thuis, maar eet wel vlees als we uit eten gaan. We gaan ook gemiddeld twee tot drie keer per week uit eten. Dat kost ons zo’n 15 euro per keer.
stephanie-smolders-bad

Welke tips heb je voor andere vegetariërs en/of vegans aan wanneer ze naar Bali of Indonesië komen?

Er zijn enorm veel leuke restaurantjes in Ubud & Canggu voor vegetariërs / vegans. Je moet zeker een smoothiebowl geprobeerd hebben als je naar Bali komt. Mijn favorieten kan je vinden bij Eden Cafe (Canggu), Water Cress (Ubud & Seminyak) en Nude .

Een typisch gerecht hier is nasi goreng. Dat is rijst met groentjes en kip. Vraag gerust in de warung (restaurant) naar een vegetarische versie. Ik bestel deze zeker één keer per week.

Wat vond je het moeilijks van je emigratie? En wat vond je het leukst?

Het moeilijkste aan de emigratie vind ik nog steeds het hebben van een vaste woonplaats. We hebben een jaar rondgetrokken en deden elke week een nieuwe plek. Nu wonen we in hetzelfde huis, op dezelfde plek en het is toch best wennen om weer te poetsen en eten te maken. Om een sociaal leven op te bouwen en weer wat routine te hebben. Dit is leuk en eng tegelijkertijd.

 

Ik zal altijd reiskriebels blijven hebben.

 

Het leukste aan het wonen op Bali is zeker de cultuur en het eten. Je hebt hier zoveel leuke plekjes om te ontdekken en de mensen zijn heel erg aardig. Het leren van de taal zal wat anders zijn, maar we doen ons best. We hadden deze verhuizing helemaal niet voorbereid en zijn met alleen 20kg bagage hier aangekomen. Ik heb hier dus zomer en winterkleding.

stephanie-smolders-zonsondergang

Ben je van plan om ooit terug te gaan naar België?

We willen niet echt in België wonen, maar ik zou wel graag weer terug dichter bij familie en vrienden gaan wonen.  Niet voor altijd, maar wel voor even. We zijn wel van plan om voor een tijdje in Europa te gaan wonen, maar dat hangt natuurlijk af hoe het avontuur hier verder verloopt. We zien wel wat de toekomst brengt.

 

Heeft het buitenland jouw blik op Belgë veranderd? Hoe kijk je nu naar België?

Ik kijk nu anders naar mijn thuisland. Als je er woont, denk je altijd dat het op een andere plek veel beter is. Maar eigenlijk zijn er overal voor- en nadelen. Dat heeft reizen mij wel geleerd. Elke plek heeft dingen waar je van houdt en minder van houdt. Ik zou niet per sé terug willen wonen in België, maar als het moet dan kan ik er vast wel weer een draai aan geven. Ik zal altijd reiskriebels blijven hebben. Zelfs nu we op Bali wonen reizen we gemiddeld één keer per maand naar een ander eiland of een ander land.

Wil je Stéphanie blijven volgen? Volg dan haar verhalen op http://stephaniesmolders.com. Ze schrijft voornamelijk over positiviteit, het leven van een andere kant bekijken en het volgen van je dromen.

 

Benieuwd naar Azië? Kijk dan eens naar onze reistips voor Thailand, Mongolië, India, Kazachstan, Tibet en China!
Emigreren naar het buitenland doe je niet zomaar. Hier zit vaak een verhaal achter. Een droom, de liefde, werk of andere redenen. Vind jij het leuk om jouw verhaal te vertellen en andere mensen daarmee te inspireren? Of ken je iemand die haar verhaal zou moeten vertellen? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar: info@vegantravellife.com