Duurzaam reizen. Dit is iets waar ik heel erg mee worstel. En eigenlijk niet uitspreek, want zolang je het er niet echt over hebt, dan bestaat het niet toch? Waar gaat dit over hoor ik je denken. Het gaat over duurzaamheid, want tja het vliegtuig pakken is niet zo duurzaam toch. Ik weet dat er veel dingen zijn die slecht zijn voor onze aarde. Met onze (westerse) materialistische levensstijlen hebben we 4 Aardes nodig. Maar ieder weldenkend mens kan op z’n klompen aanvoelen dat we die niet hebben.
Gewoon niet meer leven
We hebben een écht probleem. En dan heb je ook nog van die figuren zoals Donald Trump die gewoon doen alsof het probleem niet bestaat. Want hey, ja wat maakt het uit dat mensen in de toekomst elkaar gaan afmaken vanwege voedselschaarste of hele landschappen weggevaagd worden door overstromingen. Op zich voor de aarde wel goed, want wanneer je heel erg duurzaam wilt leven, moet je eigenlijk NIET leven. Wist je dat je met 1 levensjaar 1 ton CO-2 uitstoot? Maar om nou jezelf van kant te maken, is voor mij toch niet écht een oplossing. Vind het leven veel te leuk! Ja toch?
Ik geloof wel dat iedereen het recht heeft op een fijn, gelukkig leven met respect voor ieder levend wezen en zónder daarbij onze aarde nóg slechter te maken. Het gaat om balans in mijn ogen en bewuste keuzes maken. Kies je voor dat ene? Denk dan over het andere nog even 2x na of je dat écht moet doen. Wow, dat is best heel moeilijk merk ik! En ik zeg je nu al….ik ben niet perfect. En ik denk dus dat het met name gaat om inzicht en bewuste keuzes maken. En ik hoop dat uiteindelijk duurzaam reizen en duurzamer lever voor iedereen hoger op de prioriteitenlijst komt.
Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Babette Porcelijn schreef een heel boek over De Verborgen Impact , alles voor een eco-positief leven. Verhelderend, zoiets had ik nou nodig om mijn eigen CO2-uitstoot verder te analyseren om te kijken waar ik nog meer in balans kan komen. Porcelijn vertelt over alle CO2-uitstoot die bedrijven genereren om te zorgen dat jij je weer een nieuwe telefoon kunt kopen of smult van een biefstuk op je bord.
Hierachter zit dus heel veel verborgen impact op onze aarde, iets wat je niet met het blote oog ziet. Iedere dag weer zijn we met z’n allen bezig om afval te scheiden en minder lang te douchen, dit is heel goed, maar dat valt in het niet bij de impact van de grotere dingen zoals spullen kopen, vlees eten en wonen.
Porcelijn heeft dit in een overzichtelijke staafdiagram weergegeven in haar boek, waarin de top 5 gemiddeld per persoon meest vervuilende en CO2 onderdelen zijn:
- Spullen
- Vlees
- Wonen
- Auto
- Plantaardig eten, vis & drinken
En wanneer je één keer per jaar naar Portugal vliegt, dan staat uitstoot voor vliegen op de 6e plaats. Ik zie gelijk dat die bij mij op nummer één zal staan qua uitstoot. Confronterend, maar aangezien ik steeds bewuster ben van mijn uitstoot, wil ik hier beter mee omgaan. Voordat ik hierop in ga, wat doe ik al thuis om mijn uitstoot te reduceren en wat kan ik beter doen?
Duurzamer omgaan met: Spullen
Gelukkig koop ik al heel weinig, maar ik zou nog minder kunnen kopen. En als ik wat koop, koop ik steeds vaker tweedehands. Zo kocht ik kleding via United Wardrobe en ben ik in mijn sas met mijn Kuyichi-broek ook via die website! Daarnaast dingen zoals meubels heb ik bijna alleen maar tweedehands. Vind het juist leuk om oude meubels weer op te knappen. Zo heb ik van een vriendin toen ik nog studeerde twee stoeltjes overgenomen. Deze heb ik helemaal opgeschuurd en geschilderd. Het zelfde geldt voor mijn eettafel en kast. Al heb ik die inmiddels verkocht omdat ik ben verhuisd naar Barcelona.
Sommige dingen zijn nieuw gekocht zoals mijn bed en matras (er zijn grenzen). Maar ik gebruikte zelfs nog het oude bestek van mijn ouders dat zij mij meegaven toen ik op kamers ging in 2002. Ook voor foto’s van de blog gebruik ik zoveel mogelijk tweedehands borden en bestek.
Heerlijk om rond te struinen in tweedehandswinkeltjes naar leuk serviesgoed. Sommige mensen worden alleen beetje gek van mij soms: “heb je weer een nieuw bord? Ik dacht dat je minder spullen ging kopen”? Ehh ja, maar dit is tweedehands zeg ik dan met een grote glimlach 😊.
Ook zo’n ding is plastic. In de supermarkt kies ik bewust voor groenten en fruit zonder plastic, maar het is lastig om helemaal plasticvrij te leven, maar ik doe mijn best. Alle beetjes helpen.
Duurzamer omgaan met: Elektronica
In het jaar dat ik freelancer werd, nu inmiddels bijna 2,5 jaar geleden, bewust mijn telefoon van mijn oude werkgever overgenomen en niet gekozen voor een nieuwe telefoon. Twijfelde ook nog over de Fairphone, maar mijn contactpersoon (voor mijn werk destijds had ik regelmatig contact met Fairphone ) vertelde mij dat de meest duurzame oplossing is om te blijven gebruiken wat je al hebt. Dus voor mij werd het duidelijk: ik nam de Samsung Galaxy S6 over van mijn werk.
Gelukkig doet de telefoon het nog steeds, al ruim 3 jaar. Hetzelfde geldt voor mijn laptop, gaat deze kapot? Dan ga ik het liefst voor tweedehands laptop. Afhankelijk van de kwaliteit en garantie. Uiteindelijk is een laptop wel het allerbelangrijkste voor mijn werk.
Het is ook goed om je elektronica goed te behandelen, zorg dat je software updates op tijd uitvoert zodat je laptop niet traag wordt. Niks is irritanter dan een trage laptop. En wil je oude elektronica zoals mobieltjes wegdoen? Kijk dan eens bij initiatief van Stichting Aap, zij kunnen je mobieltje goed gebruiken!
Duurzamer omgaan met: Kleding
Ik heb zelfs nog kledingstukken van 10 jaar geleden. Tijdloos en ik draag ze dus nog steeds! Ik maak bewuste keuze, zo heb ik nu bijvoorbeeld een tas nodig waarin ik mijn laptop kwijt kan, lunch, Dopperfles en portemonnee. Mijn huidige tas is kapot, maar toch voelt het naar om een nieuwe te kopen. Op zo’n moment kies ik voor een duurzaam merk zoals Matt & Natt via Wolf & Storm. Liever wat meer uitgeven aan iets wat goed voelt, dan weer een goedkopere tas van bv de Hennes.
Toch heb ik wel periodes gehad waarin ik veel kleding kocht, maar heb dus mijn aankoopdrang echt in weten te dammen. Ook onder invloed van minimalistisch leven. Al kan het nog steeds minder vind ik. Die kledingkast puilt nog steeds beetje uit. Al hoorde ik laatst (van een man) dat ik voor een vrouw niet veel kleding heb. Toen voelde ik mij stiekem toch beetje trots. En natuurlijk koop ik af en toe kleding. Ben ook niet perfect 😊.
Duurzamer omgaan met: vlees- & zuivelindustrie
Jarenlang leefde ik als flexitariër. Ook tijdens mijn studie at ik niet iedere dag vlees, maar stapte er nooit helemaal vanaf. Vond die stap maken lastig. Dus ik snap heel goed dat je niet direct overstapt naar vegetarisch of plantaardig eten. Ik kan alleen zeggen dat het voor mij nu heel goed voelt dat ik al bijna 3 jaar helemaal vegan eet en dat gun ik iedereen! Ik ben zelfs ruim 6 kilo afgevallen, zonder dat ik daar moeite voor heb gedaan! Kleine kanttekening, ik sportte hiernaast 2 keer in de week.
Mijn reis van vleeseter, flexitariër, vegetariër naar vegan was en is een reis waarin één deur is dichtgegaan maar oh zo veel open zijn gegaan! Het voelt voor mij heel goed om mijn CO2-impact te verlagen door geen dierlijke producten te eten, al is mijn eerste drijfveer om dierenleed tegen te gaan. Dat ik daardoor ook mijn uitstoot verminder is fantastisch!
>> Inspiratie nodig voor vegan recepten? Bekijk alle vegan recepten en ga lekker de keuken in!
Duurzaamer omgaan met: woonsituatie
Ik heb nooit groot gewoond. En dat hoeft van mij ook niet. Wat ik wel wil is een handig ingedeeld huis. Mijn visie over groot wonen is: je hebt meer ruimte om op te vullen met spullen, troep en andere dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Vol huis, vol hoofd. Ik woon nu ook niet groot. Is af en toe lastig, zeker wanneer je freelance werkt vanuit huis, maar uiteindelijk voelt het veel beter voor mij dan een groot huis waar ik niet alle ruimtes dagelijks gebruik. Hier in Barcelona woon ik zelfs op een kamer. Hoe duurzaam wil je het hebben 😉.
Bovendien, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd niet van schoonmaken. Groter huis betekent meer schoonmaken. Bah! Zonde van mijn tijd 😉. Wat we nog wel kunnen doen is vaker afval scheiden, al word ik nu wel verward met of het überhaupt nut heeft om bv plastic apart te houden. Tijdens het boodschappen doen, pak ik liever een paprika die niet in het plastic zit. Of ga ik naar de markt.
Groene stroom is ook zoiets discutabels.
Veel stroomleveranciers kopen de fysieke elektriciteit voor de laagste prijs op de stroombeurs en combineren deze met de goedkoopste groene stroom certificaten uit het buitenland. Het resultaat mag officieel groene stroom heten maar wij noemen het sjoemelstroom: er gaat geen enkele prikkel van uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren.(bron: Wise Nederland).
Wanneer ik overwegend in Nederland zou wonen, dan zou ik graag overstappen naar échte duurzaam opgewekte stroom. En kom op, dat moet kunnen toch met al die wind in Nederland? Mijn goede voornemen is om dan in ieder geval te kiezen via een energievergelijk
Duurzamer omgaan met vervoer: Auto
Dagelijks duurzaam reizen in het land waar je woont, zet ook zoden aan de dijk. Zelf heb ik namelijk geen auto en doe ik eigenlijk alles met de trein. Oók naar opdrachtgevers die ver weg van Rotterdam zitten. Zo pendelde ik ruim een jaar heen en weer tussen Rotterdam en Culemborg naar mijn opdrachtgever Fairtrade Original. Vanaf 2018 is de NS nu ook soort van CO2-neutraal! Natuurlijk zit ik af en toe wel eens in de auto, maar dat is per jaar op maximaal 3 handen te tellen. En dat gaat dan met name om familiebezoekjes.
Goed, ik heb in 2018 mijn CO2-uitstoot berekend van 2017 want ik was natuurlijk benieuwd wat mijn milieu-impact is. Want tja er staat natuurlijk wel een grote roze olifant in dit hele verhaal lekker in mijn verhaal te wachten totdat er iets over haar (of hem) wordt gezegd….vliegen.
Ok, goed nieuws: ik zit vér onder het NL gemiddelde, maar heel duurzaam ben ik nog niet. Dit komt met name door het vliegen. Oohhh shit! Ik wist wel dat vliegen niet goed is, maar ik ben zo gék op de wereld ontdekken. Dus tja, duurzaam reizen, kan dat dat dan eigenlijk wel?
Wil jij trouwens ook je eigen milieu-impact berekenen? Ga dan naar de site van Linda van Zaailingen, zij heeft hele goede blogs over verduurzamen én dus ook je eigen milieu-impact berekenen.
Hoe kun je dan duurzamer reizen?
Lang heb ik hierover nagedacht. Wat kan ik hieraan doen? Hoe kan ik mijn impact verkleinen op gebied van vliegen en niet mijzelf helemaal datgene ontnemen waar ik zoveel energie en kracht uit haal? Want reizen zorgt voor mij dat ik dingen beter kan plaatsen en relativeren omdat ik gezien heb hoe het ook kan zijn in andere landen. En dat we het hier in Nederland en Spanje heel goed hebben over het algemeen. Heel veel minder reizen wil ik niet, maar ik kan wel anders gaan reizen. De keuze om te wonen in Barcelona zorgt er ook voor dat ik op het moment minder behoefte heb aan lange verre reizen. Het wonen daar is al zo’n groot avontuur en sich! Maar daarnaast, dit zijn dingen die ik vanaf nu vaker zal doen:
1.Directe vluchten boeken. Het opstijgen en dalen kost namelijk veel uitstoot. Het meeste van alles tijdens een vlucht. Dit betekent vaak een hogere ticketprijs, maar dat hoort er dan bij en kun je rekening mee houden. Dit geldt niet voor alle bestemmingen. Wil je naar Midden-Amerika dan is het lastiger.
2.Vliegen met een airline met een goed onderhouden vloot.
3. Langer op één plek blijven, dus niet 6 keer per jaar korte weekenden weg. Maar liever één a twee keer per jaar wat langer weg. Vooral bij bestemmingen waar je geen directe vluchten voor kunt vinden én die buiten Europa liggen, is slow travel en langer wegblijven een goede optie. Denk aan overwinteren twee maanden of een lange reis maken. Maar nu ik in Barcelona woon, voel ik die behoefte minder.
4. Compenseren door initiatieven te steunen zoals Plant a tree. Dit deed ik eigenlijk nog niet. Shame on me. Vanaf nu wel!
5. Vaker met de trein. In 2018 ging ik voor het eerst met de trein naar Berlijn, terwijl ik daarvoor altijd met het vliegtuig ging. De trein was een mooie ervaring, veel relaxter want je hebt geen incheckstress en veel rustiger omdat je niet op een vliegveld hoeft te wachten. Station Amersfoort is toch iets anders 😉. Afgelopen mei ging ik zelfs met de trein naar Barcelona. Kosten voor enkeltje? 110 euro. Benieuwd hoe je treinkaartjes koopt? Lees dan deze blog.
6. In het land zelf vaak kiezen voor openbaar vervoer. Dit deed ik toch altijd al wel, zoals deze treinreis in Kenia, maar nu nog bewuster.
Naast wat ik zelf kan doen, zijn er ook hoop dingen die de overheid en de industrie zelf kan doen: zoals belasting gaan heffen op tickets. Het is eigenlijk van de zotte dat je voor soms wel 25 euro (ja, dat heb ik een keer gehad!) naar Budapest heen en weer kan vliegen. Terwijl een treinkaartje naar Berlijn € 120 euro is. Dit kan overigens goedkoper hoor, je moet dan gewoon minimaal 3 maanden van te voren boeken 😉. Maar ik ben meer van de last minutes, dus tja…lastig.
Duurzaam reizen met de trein
De soms spotgoedkope vliegticketprijzen zorgen voor oneerlijke concurrentie met duurzamere reisopties. Het is dan zó moeilijk om de verleiding te weerstaan om dat ene goedkope ticket voor citytripje niet te boeken. Met de komst van low cost airlines die het mogelijk maken voor appel en ei even een weekendje naar Porto te gaan of éven naar Rome, zorgen ervoor dat sinds de ondertekening van het Kyoto protocol in 1997 het aantal mensen met een bestemming binnen de EU groeide met maar liefst 174 procent (naar 48,3 miljoen in 2017).
Al met al nam de CO2-uitstoot tussen 1997 en 2017 toe met 40 procent. (bron: Vrij Nederland)
Afgezien dat je niet 4x per jaar een weekendje weg hoeft binnen Europa, heeft de overheid, vind ik, hierin een belangrijke taak om betere regulering van vliegticketprijzen af te dwingen. Een soort ontmoedigingsbeleid. Maar wat ik een betere oplossing vind, is dat treinreizen goedkoper moet worden. Populaire bestemmingen zoals: Berlijn, Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Milaan en Praag zouden gewoon met een directe of maximaal 1x overstappen te bereiken moeten zijn. Voor een betaalbare prijs.
Waarin betaalbaar voor mij belangrijker is dan reistijd. Ik vind het prima om 12 uur onderweg te zijn, omdat ik dan niet meer weekendjes weg ga, maar voor langere periode, mits het dan wel prijsconcurrerend is met het vliegtuig. Mag best iets duurder zijn. Maar wanneer een enkeltje met de trein 250 euro is en met vliegtuig 75 euro is dan is voor mij de verhouding echt zoek. Óf maak het vliegen een stuk duurder, kan ook, maar ik denk dat wanneer vliegticket ietsjes duurder wordt en treinticket iets goedkoper, we al een heel stuk beter op weg zijn. Overweeg je om binnenkort een keer met de trein te gaan reizen? Ontdek mijn ervaring met reizen met de trein naar Barcelona.
Resultaat van mijn duurzame reizigersdilemma
Wat deze zelfanalyse mij heeft gebracht? Ten eerste dat ik mij gesterkt voel in mijn keuze om vegan te eten. Ik draag niet bij aan dierenleed en het zorgt er ook voor dat het mijn CO2- uitstoot veel minder is. Daarnaast koop ik minder spullen en als ik wat koop is het vaak tweedehands én vind dit nog leuk ook!
Het reizen is iets wat ik wil blijven doen. Al ga ik dit wel bewuster doen. Duurzaam reizen dus. Dingen zoals directe vluchten boeken, in plaats van die goedkope vlucht met drie keer overstappen is nu verleden tijd. Minder vaak weekendje weg en vaker voor de trein kiezen wanneer een bestemming dat toelaat. En compenseren van mijn vluchten. En misschien ooit dan toch eens een fietstocht over land gaan doen 😊, al is fietsen niet echt mijn hobby. We will see!
Ben jij bezig met meer duurzamer te leven? En zo ja, hoe pak jij dat aan? Ik ben benieuwd en hoor graag jouw ervaringen!