Irene Mardi in Mexico

Wonen in een ander land. Voor sommigen een droom en voor anderen werkelijkheid. Hoe is het om te emigreren en hoe is het om als vegetariër of vegan te leven in een ander land dan Nederland? Wij gaan op zoek naar de verhalen van vrouwen die vega(n) eten en besloten de stap te wagen om in het buitenland te gaan wonen. Wat is hun verhaal?

 

Zangeres Irene Mardi in Mexico

 

Vandaag de zangeres Irene Mardi. Inmiddels geeft ze geen optredens meer in Nederland, maar si si: en Mexico! Lees hoe ze daar terecht is gekomen en…zingt deze nachtegaal nu ook in het Spaans? En lukt het haar om vegetarisch te blijven eten Mexico?

Wie ben je en hoe ben je in Mexico-stad beland?

Ik ben Irene Mardi (Hartkamp), woonde tot een jaar geleden in Utrecht, maar nu in Mexico-stad. Werkte in Nederland als zangeres en zangdocent en dat doe ik hier in Mexico ook. Na een aantal keren in Mexico te zijn geweest om op te treden, leek het me leuk om er voor langere tijd te blijven. Ik verwachtte meer optredens te hebben dan in Nederland (want: meer publiek, meer plekken om te spelen) en dat idee klopte gelukkig helemaal. Inmiddels speek ik vloeiend Spaans en red me hier uitstekend!

 

Ik vind het gewoon belachelijk en ethisch zeer onverantwoord dat we zo met dieren omgaan.

 

Waarom ben je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

In de afgelopen jaren ben ik steeds minder vlees gaan eten. Het voelt gewoon steeds gekker eigenlijk om een dier te eten. Al ben ik daar niet precies op tegen, maar hoe meer je weet over het hele proces voor het op je bord terecht komt…Daar krijg ik geen trek van en ik vind het gewoon belachelijk en ethisch zeer onverantwoord dat we zo met dieren omgaan. Daarom eet ik (bijna) altijd vegetarisch.

Hoe is het voor jou om als vegetariër Mexico-stad te wonen?

In Mexico vind ik het toch lastig om 100% vegetariër te zijn. Soms word je bij mensen thuis uitgenodigd (heerlijke spontane cultuur) en dan staat er een gerecht op tafel met vlees waar ze dan zó trots op zijn.  Dan zeg ik niet dat ik het niet eet. Op zo’n moment is dat dus uit respect voor mensen hier en voor de eetcultuur.

 

Groenten en fruit zijn hier fantastisch, veel lekkerder dan in Nederland en ook goedkoper.

En heel af en toe eet je ergens in een restaurant waar ze gewoon geen vega-opties hebben. Dan kies ik meestal iets met kip. Dus in de praktijk ben ik denk ik 90% vegetariër. Eieren en kaas consumeer ik wel, maar ook zeker minder dan vroeger.

Al heeft Mexico met zijn taco’s een echte vlees-eet-cultuur, hier in Mexico-stad zijn genoeg restaurants waar je heerlijk vegetarisch kunt eten. Groenten en fruit zijn hier fantastisch, veel lekkerder dan in Nederland en ook goedkoper.

Hoe reageren mensen in Mexico wanneer je vertelt dat je vegetariër of veganist bent?

Hier in de hoofdstad kijkt niemand er van op. Maar hebben veel mensen er wel een mening over en kunnen ze zelfs enigszins beledigd reageren. In andere grote steden is het ook niet echt een probleem. Maar iets meer in de provincie? Daar vinden ze het toch echt heel vreemd. Ik denk eigenlijk dat dat in Nederland ook wel een beetje zo is. Maar een verschil met Nederland is dat Nederlanders niet beledigd zijn wanneer je hun kroketten niet wilt eten. In tegenstelling tot Mexicanen. Zij voelen zich wel op hun teentjes getrapt als je hun heerlijke taco’s (of andere vleesgerechten) niet wilt eten. En veel Mexicanen zien een maaltijd zonder vlees gewoon niet als een volwaardige maaltijd.

 

Wat kost het om als vegetariër of vegan gezond en gevarieerd te eten?

Het leven is hier goedkoper dan in Nederland, zeker wat eten betreft. Voor 3 à 4 euro kun je een driegangenmenu eten in een ‘fonda’, een restaurant waar ze grote hoeveelheden koken en een menu del dia hebben. Er zijn steeds meer fonda’s die een vegetarische optie hebben. Verder, als je groeten en fruit koopt op de markt heb je heerlijk en gevarieerd eten voor weinig geld.

 

Wat vond je het moeilijks van je emigratie? En wat vond je het leukst?

Familie en vrienden missen vind ik het lastigst. Maar verder is wonen in het buitenland een geweldige ervaring waar ik ontzettend veel van leer! Zo heb ik een nieuwe taal geleerd en een nieuwe cultuur. Je wordt er absoluut een rijker en mooier mens van.


Ben je van plan om ooit terug te gaan naar Nederland?

Hoe leuk ik Mexico ook vind, ik geloof niet dat dit voor altijd is. Voor nu een geweldige ervaring, maar op den duur wil ik toch weer wat dichter bij familie wonen. Dat kan in Nederland zijn (al vind ik de winters verschrikkelijk) of in een land in Zuid-Europa.

 

Heeft het buitenland jouw blik op Nederland veranderd? Hoe kijk je nu naar Nederland?

Mexico is een geweldig land, maar hier wonen laat me ook heel erg de goede kanten van Nederland zien. En die zijn er veel! Het is goed georganiseerd, de regering zorgt voor de inwoners (al blijven die klagen, het is nooit goed genoeg) en er is redelijke gelijkheid in kansen voor iedereen. Dat is hier wel anders.

Ook merk ik dat Nederland veel verder is wat betreft milieubewustzijn, je eigen verantwoordelijkheid nemen, de ander de ruimte geven… Zijn generaliseringen natuurlijk, in beide landen heb je genoeg uitzonderingen. Maar het valt me zeker op.

 

Welke tips heb je voor andere vegetariërs en/of vegans aan wanneer ze naar Mexico-stad komen?

Vegetarische restaurants in Mexico-stad waar ik regelmatig kom:

  1. Tulasi (Narvaste), restaurant van de Hare Krishna’s.
  2. Elihir (Roma), naast mercado Medellin
  3. Restaurante vegetariano Motolinea, oudste vegetarische restaurant van Mexico, sinds 1936.

En verder gewoon lekker naar de markt of op straat fruit kopen bij één van de vele kraampjes.

Muziek van Irene Mardi

Vind je het leuk om Mardi’s muziek te luisteren? Luister haar nummers op Spotify. Haar album heet Expectations, Irene Mardi.

Haar mooie Spaanse nummer: https://open.spotify.com/track/3inORjkc29KANjE6TuCipX
Of haar hele album: https://open.spotify.com/album/2skIP6rxOJCmoWz9qGxfYN

 

Emigreren naar het buitenland doe je niet zomaar. Hier zit vaak een verhaal achter. Een droom, de liefde, werk of andere redenen. Vind jij het leuk om jouw verhaal te vertellen en andere mensen daarmee te inspireren? Of ken je iemand die haar verhaal zou moeten vertellen? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar: info@vegantravellife.com