Edith’s verhaal: emigreren naar Spanje

Wonen in een ander land. Voor sommigen een droom en voor anderen werkelijkheid. Hoe is het om te emigreren en hoe is het om als vegetariër of vegan te leven in een ander land dan Nederland? Wij gaan op zoek naar de verhalen van ondernemende en vrouwen die vega(n) eten en besloten de stap te wagen om in het buitenland te gaan wonen. Wat is hun verhaal?

 Vegetariër Edith in Spanje 

 

De ondernemende Edith: ze runde een vegetarisch hotel/restaurant (nu bekend als Kop van ’t Land), maar verruilde Nederland voor Spanje. Waarom deed ze dat? En hoe is het om als vegetariër in Spanje te wonen?

 

Wie ben je en hoe ben je in Spanje beland?

Ik ben Edith van de Merwe-Klein. Ik ben geboren en getogen in Dordrecht in een buitenwijk met altijd het verlangen om in de natuur en /of op een boerderij te wonen. En mijn droom kwam uit! Eerst 20 jaar in een dijkhuisje aan de rivier naast ons vegetarisch hotel /restaurant en later 10 jaar middenin de Biesbosch. Ik heb 11 jaar het hotel/restaurant gerund en daarna acht jaar voer ik als Biesboschgids met mijn elektrische bootje kleinschalige groepen mensen rond en verzorgde ik de vegetarische catering voor onderweg. Ik was zo gelukkig met mijn werk en woonplek en dacht dat ik tot mijn dood daar zou blijven. Wat kan je leven toch een rare wending krijgen!

 

Een operatie was toen nog niet mogelijk omdat hij te jong was voor een prothese.

 

Mijn man Sjako heeft een versleten knie door het harde werken in de horeca, verbouwen van een watertoren tot hotel/restaurant en later schaapsherder in de Biesbosch. Zodra het weer vochtig en koud werd, had hij vreselijk veel last en werd hij vaak maandenlang depressief van de pijn. Een operatie was toen nog niet mogelijk omdat hij te jong was voor een prothese.

We deden altijd wandelvakanties en de mooiste was in Spanje in de buurt waar we nu wonen. We kwamen na jaren weer eens terug en Sjako merkte dat hij geen last had van zijn knie door het klimaat. Toen is het balletje gaan rollen en zijn we eerst vier winters naar Spanje gegaan. Later besloten we om het hele jaar hier te gaan wonen en dat is nu bijna drie jaar. We zijn al snel op Spaanse les gegaan en kunnen ons nu aardig redden.

Even wennen

 

Zelfs ‘s winters ontbijten we vaak in de vroege ochtendzon.

 

Sjako was hier meteen als een vis in het water, maar ik moest wel een tijdje wennen. Ik miste voornamelijk het water en de mensen. Maar er zijn meer voordelen. Namelijk, doordat we een zee van ruimte hebben kunnen we hier veel dieren houden, zoals ezels, paarden, bokjes, schaap, kippen, haan, honden, katten. Zo stil en donker als het hier is, is het zelfs niet in de Biesbosch. De heerlijke rust en de prachtige sterrenhemel is in Nederland ver te zoeken. En het bijna altijd buiten leven. Zelfs ‘s winters ontbijten we vaak in de vroege ochtendzon.

Slimme constructie

Doordat we het hotel/restaurant en ons huis in de Biesbosch verhuren hoeven we hier niet te werken voor geld. Ons werk bestaat uit het verzorgen van de dieren, amandel en olijvenoogst, moestuin, onderhoud huis en omgeving en nu het bouwen van een huisje voor mijn schoonouders. Ze wonen nu sinds zeven 7 weken bij ons omdat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Waarom ben je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

 

Ik begreep niet dat dit met trots getoond werd aan de mensen, wat een verschrikking!

 

Als kind was ik altijd al een denker en maakte ik mij veel zorgen om vooral het dierenleed. Ik weet nog dat ik een jaar of acht was en we een “gezellig” dagje uit naar de Flevohof gingen. Ik was totaal van streek toen we een kippenlegbatterijbedrijf te zien kregen. Ik zie die arme kippen nog zitten in een piepklein kooitje. Ik begreep niet dat dit met trots getoond werd aan de mensen, wat een verschrikking!
Ook dacht ik bij ieder stukje vlees op mijn bord aan het dier dat voor mij een hoogstwaarschijnlijk vreselijk leven had geleid en moest sterven om mij te voeden. Ik kon dus ook niet meer genieten van vlees en vis.

Vis was niet zo moeilijk om te laten staan, want van alleen de lucht werd ik al niet goed. En sinds ik gedoken en gesnorkeld heb voel ik ook hoeveel ik van de zeebewoners houd. Dus ik besloot op mijn 13e verjaardag dat ik geen vlees en vis meer wilde eten. En Sjako is drie jaar nadat ik hem had leren kennen ook vegetariër geworden. We eten wel (bio)kaas en eieren van eigen kippen. Leer kopen we zo min mogelijk, maar wel af en toe schoenen.

Hoe is het om als vegetariër in Spanje te wonen?

Hier in Spanje is het geen enkel probleem om vegetarisch te eten. Alle producten zijn te koop. De groenten hebben door de zon veel meer smaak. Vleesvervangers zijn ook overal te koop tegenwoordig. Uit eten is ook altijd heerlijk en niemand kijkt raar op als je vegetarisch besteld. In ons kleine dorpje Castell de Castells zijn twee restaurants waar we heerlijk vegetarisch kunnen eten en voor zo weinig geld dat je je soms schaamt en je afvraagt hoe het kan. De kosten van boodschappen zijn namelijk niet zo laag, vergelijkbaar als in Nederland.

Overal krioelt het van mensen en auto’s. Overal is er herrie van machines bladblazers, zagers, maaiers noem het maar op.

Nog een verschil met het Nederlandse leven:
Je leert hier echt leven in het nu. Geen zorgen voor morgen. Als ik nu in Nederland kom geniet ik van alle bezoeken aan vrienden en familie, van het polderlandschap, de Biesbosch, het water, de dijken en de mooie oude steden. Maar ik voel ook een energie in de lucht van stress, haast en altijd maar werken, werken en maar doorgaan. Overal krioelt het van mensen en auto’s. Overal is er herrie van machines(bladblazers, zagers, maaiers, noem maar op)

Welke tips heb je voor andere vegetariërs en/of vegans wanneer ze naar Spanje komen?

Wat wij proberen is: verbeter de wereld begin bij jezelf.
We zorgen dat onze dieren een fijn leven hebben, onze energie is van de zon, we rijden elektrisch, we vangen zoveel mogelijk water op, we zuiveren ons afvalwater d.m.v waterplanten enz. Spanje heeft zeker heel veel voordelen, maar overal waar je naar toegaat neem je jezelf mee en moet je er zelf wat van zien te maken.

 

Lees meer over Spanje

> 5 tips voor smullen in vegetarische restaurants in Sevilla

> Food hotspots in Málaga

> 9 must do’s voor een auto huren in Spanje
> Zuid-Spanje: Off the beaten track
> Vega hotspots in Madrid | Spanje
> Spaans leren: hoe doe je dat?
> Vegetarische restaurants op Fuerteventura
> Tips voor een weekje Fuerteventura 
> Vegetarisch restaurant in Barcelona 

 

Andere wereldvrouwen

 

Emigreren naar het buitenland doe je niet zomaar. Hier zit vaak een verhaal achter. Een droom, de liefde, werk of andere redenen. Vind jij het leuk om jouw verhaal te vertellen en andere mensen daarmee te inspireren? Of ken je iemand die haar verhaal zou moeten vertellen? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar: info@vegantravellife.com