Vegan op reis

Als vegan op reis: tips voor onderweg

Reizen als vegan. Ben je net beetje ingeburgerd hoe je in Nederland thuis een lekkere vegan maaltijd in elkaar zet, vragen je vrienden om mee op vakantie te gaan naar het buitenland.  Alarmbellen gaan af: ‘ja maar hoe, en waar, eehh kan ik daar dan überhaupt wel iets eten? Je vraagt je af: hoe blijf ik vegan op reis? Na mijn al mijn reizen over de hele wereld kan ik je met een gerust hart zeggen dat het altijd goed komt. Wel is het handig om altijd aantal dingen paraat te hebben afhankelijk waar je naartoe gaat. In een bruisende stad zoals Berlijn of op zoek gaan naar vegan restaurants in Barcelona of een vakantie in Portugal is nou eenmaal anders dan een trektocht in de gobi woestijn in Mongolië. 

Buiten de deur ontbijten in Granada, Spanje

Onderweg naar je bestemming

Vegan in het vliegtuig

Wanneer je met het vliegtuig naar je eindbestemming gaat dan hangt het heel erg af of er maaltijden aanwezig zijn ja of nee. Tot nu toe heb ik altijd, wanneer ik lange vluchten maak, de optie gehad om bij het boeken of inchecken te kiezen voor een vegan maaltijd. Wanneer je zeker wilt weten dat je deze krijgt, zorg dan dat je minimaal 7 dagen voor je vlucht contact opneemt met de airline. De maaltijden worden door externe cateringbedrijven verzorgd en de bestellingen worden vaak eerder doorgegeven. Zorg dus dat wanneer je twijfel hebt of het goed is doorgekomen, dat je informeert. Mijn ervaring is dat wanneer je 1 dag van te voren navraag doet het niet meer mogelijk is om dingen aan te passen. 

Heel soms gaat het dus mis, en daarom zorg ik dat ik altijd zelf noten, een boterham met vegan kaas (hummus wordt vaak zo sappig, en ik verpak dan apart verse plakjes komkommer) en wat kleins te eten bij mij heb in mijn Bock’n Roll. Let wel goed op dat voor sommige bestemmingen je niet altijd noten mee mag meenemen. Koop het dan op het vliegveld, vaak mag dat wel! Voor korte vluchten (minder dan 5 uur) neem ik altijd mijn eigen eten mee als het rondom lunchtijd of etenstijd valt. Veel airlines bieden alleen (tegen betaling) vega opties. Heb nog geen enkele keer gehad dat er een volwaardig vegan optie in het vliegtuig was. 

Ook neem ik altijd mijn Dopper mee zodat ik altijd water tot mijn beschikking heb. Al is er ook wel iets voor te zeggen om regelmatig op te staan en een loopje naar de pantry te hebben om water te halen. Het is echt goed om veel water te drinken tijdens het vliegen, al is het maar omdat je daardoor vaker naar toilet moet en je even moet bewegen. 

Eten in de trein van Nairobi naar Mombassa

Vegan tijdens treinreizen

Afhankelijk van hoe lang je treinreis is, raad ik je aan om alles zelf mee te nemen. In mijn treinreizen in Kazachstan, Iran, Kenia (daar was wel vega) en tijdens de trein naar Barcelona was er wel een bar waar je eten kon halen maar helaas geen vegan opties. Ook hier is de basisoptie: (lokaal) brood en een pot pindakaas of jam dat is in eigenlijk ieder land wel te vinden. Je kunt ze van te voren klaarmaken, maar ik vind het altijd lekkerder om ter plekke te doen. Neem daarvoor een spork mee. Een spork is een lepel en een vork/mes ineen. Echt een lifesaver. Heb die al zo vaak gebruikt tijdens mijn reizen. Ook omdat je geen mes vaak mag meenemen in de trein. Zelfs mijn aardappelmesje is afgepakt toen ik vanuit Granada terug naar Barcelona wilde gaan met de trein. Je kunt natuurlijk het eten zo luxe maken als je wilt. Je zou eventueel ook tupperware bakje vullen met een couscous salade als je niet al te lang onderweg bent.

Vegan in de auto 

Vegan op reis met de auto is het heel makkelijk. Heb je voldoende ruimte? Neem dan vooral een koelbox mee. Hier doe je gewoon al je eten en drinken in voor onderweg en neem vooral ook je favoriete dingen zoals: tempeh, pindakaas, hagelslag, currypasta, amandelmelk (of andere plantaardige melk) zonder suiker, blikje kokosmelk,vegan kaas, misopasta, edelgistvlokken en andere ‘exotische’ dingen mee. Dat is handig tijdens je reis maar ook ter plekke. Vaak kun je dingen zoals sojasaus, groenten en fruit makkelijk vinden in supermarkten, maar dat geldt niet voor edelgistvlokken en vegan kaas etc. Gebruik je vaak plantaardige melk zonder suiker of ongezoet? Ik zou hier -als je daar ruimte voor hebt – zelf aantal meenemen. In de supermarkten vind je over het algemeen in grotere steden wel sojamelk maar daar zit bijna altijd suiker in. Neem wel een koelbox mee met goede koelelementen anders is je tempeh bedorven als je aankomt.

Op locatie 

Uit eten

Zelf gebruik ik altijd de app: Happy Cow. In deze app vind je restaurants met vegetarische opties, vegan opties, compleet vegetarisch en compleet vegan. Ook staan er vegan supermarkten in en andere vegan ondernemingen (soms zelfs b&b’s). Echt de beste app ever voor vegans en vegetariërs! Trouwens: in veel landen is het makkelijk om een prepaid sim kaartje te kopen, dan heb je overal internet! Heb je dat niet, dan is het handig om de restaurants op te slaan in je Google Maps en de kaart van de stad waar je bent te downloaden door in het zoekvenster: “Ok maps” in te vullen.

Restaurants on a small island close to Rio de Janeiro

Accommodatie

Er zijn steeds meer hotels en b&b’s die zich volledig richten op vegan en vegetarische eten. Op Veggie Hotels vind je een overzicht van vegan friendly accomodaties over de hele wereld. Ook op de website van Guardian vond ik aantal pareltjes. Al blijf ik zelf heel erg fan van gewoon een airbnb of via booking een plekje te boeken waar je kunt koken. Als vegan op reis vind ik het toch fijn om niet afhankelijk te zijn van het restaurantaanbod van een stad of een dorp.

Leer de lokale vegan gerechten

Wist je dat de Chinese keuken eigenlijk heel vega vriendelijk is? Een goede Chinese vriendin van mij vertelde dat Chinezen heel veel groenten en tofu eten. En dat terwijl we hier in Nederland toch meer het beeld van babi pangang hebben en dat alles met ei wordt bereid. Als vegan op reis is het belangrijk om voordat je naar je bestemming afreist, onderzoekt welke gerechten er zijn en welke gerechten makkelijk te veganizen zijn. Ga ook een hoe deze gerechte geschreven worden, of nog beter: vraag in internationale vegan communities op Facebook bv wat je wel of niet kunt eten. 

Vegan variant op de Chileense ‘completo’ een typisch Chileens broodje

Word lid van een lokale vegan Facebook-groep

Facebook heeft zoveel besloten groepen en in veel (grotere) steden zijn er vaak groepen waarin lokale vegans zich verenigen en je graag op weg helpen in hun stad! Ook zijn er vaak tips te vinden op Instagram. Zoek bijvoorbeeld op: #vegan[naam van stad of plek] er zijn altijd mensen die op deze manier tips delen. 

Bezoek de lokale markt

De wekelijkse of  dagelijkse markt heeft vaak veel groenten en fruit. En vaak supervoordelig. Zorg wel dat je je aankopen goed afspoelt met warm water voordat je het consumeert. Informeer bij je host als je in een airbnb logeert of aan de balie van je hostel of hotel waar de lokale markten worden gehouden.

Lokale markt in Oeganda

Vegan paspoort 

Als je niet kunt vertrouwen op je talenknobbel als vegan op reis, koop dan het vegan paspoort met maar liefst 79 talen. Je vindt er zelfs talen zoals Xhosa en Zulu. Het is te koop in papier of gewoon als app op je telefoon. Komt helemaal goed! Voor Android en voor IOS.

Wees respectvol en flexibel

Doordat mijn schoonfamilie in het zuiden van Chili woont, weet ik dat veganisme echt niet overal even bekend is. Ook toen ik in Kenia was hoorde ik vaak: maar kip is toch zeker geen vlees? Of ooh geen dieren, dan eet je wel boter en vis? Als vegan op reis is het in ieder geval nooit saai! Wat ik namelijk ook vaak meemaakte is dat restauranteigenaren wel een vegan optie op de kaart zetten, maar dat het vervolgens was uitverkocht of niet beschikbaar.  Heel frustrerend. Maar wees je altijd bewust van de luxe positie die wij hebben in Nederland. Er is zóveel te krijgen, ik zit altijd met verbazing te kijken wanneer ik weer in de Albert Heijn rondloop na paar maanden Barcelona

Ontbijt in Oeganda

Wanneer je dus een keer wordt uitgenodigd door een familie en ze hebben hun best gedaan om te koken en er blijkt iets van boter, kaas of yoghurt in te zitten dan eet ik het meestal wel. Uit beleefdheid en respect. Als het een eenmalig bezoekje is tenminste. Wanneer ik echt vaker daar zal gaan eten dan vertel ik het wel en stel ik voor om een keer samen te koken als ze het moeilijk vinden. Het is aan jou hoe flexibel je hierin wilt opstellen. Ik weet dat als ik aan het reizen ben gewoon niet hetzelfde aan variëteit zal eten dan wanneer ik in Nederland of Barcelona ben. 

Handige dingen voor tijdens je reis

E-reader

Vroeger nam ik als vegan op reis van die hele kleine boekjes mee toen er nog geen e-readers waren. Maar tegenwoordig ga ik nergens meer heen zonder mijn e-reader! Kijk voor jouw wat een fijne e-reader is.

Noise Cancelling Koptelefoon

Deze noise cancelling koptelefoon gebruik ik zelf en is tijdens het reizen én het flexwerken in en buitenshuis een perfecte draadloze koptelefoon.

Bekijk mijn noise cancelling koptelefoon

Dopper

Deze ben je wel beetje verplicht om mee te nemen wanneer je gaat reizen. Op deze manier hoef je niet iedere keer die kleine plastic flesjes te gebruiken.  

Bekijk mijn favoriete Dopper

Boc’n Roll

Heb je in je hostel of hotel een broodje gesmeerd en wil je het meenemen? Gebruik dan deze Boc’n Roll. Je kunt hem makkelijk afspoelen onder de kraan, even drogen en gewoon weer gebruiken. 

Bekijk mijn favoriete Boc’nRoll

Spork 

Op deze manier heb je altijd een lepel of een mes bij de hand!

Bekijk mijn favoriete Spork

Zakmes
Geen reiziger kan zonder een zakmes! Echt waar, thank me later! 

Papieren zakdoekjes of wc-rol
Echt voor vrouwen sowieso een belangrijke: papieren zakdoekjes. Hoe vaak heb je wel mis gegrepen op het toilet? Overigens is deze tip ook fijn als je uitgaat in Nederland ;-). Niet alleen handig voor een toiletbezoek maar ook als er iets lekt in je tas of wanneer je handen vies zijn. Probeer eens gerecyclede papieren zakdoekjes.

Hammamdoek
Ik heb er altijd 1 mee die ik gebruik voor op het strand, als handdoek of als ik het kussen in een hostel niet echt fris vind dan leg ik vaak deze doek eroverheen. Twee stuks is het meest ideaal. Neem vooral een lichtgewicht mee. Een hammdoek is echt een need to have in je bagage.

Vegan snacks
Hier kun je er niet genoeg van hebben, trust me! Ik neem altijd nakd bars mee op reis. Deze blijven lang goed en smelten niet snel. Neem vooral geen bars mee met chocolade, deze gaan geheid smelten.

Waszakken
Lekker graaien in je vieze ondergoed in je backpack of koffer? Nee, niet doen. Neem gewoon waszakken mee. En superfijn, want als je ergens anders je was gaat doen, weet je tenminste zeker dat jouw kleding beschermd is. 

Powerbank
Zul je net zien, ben je op zoek naar je vegan restaurantje gevondenop Happy Cow, valt je batterij uit. Zorg dat je altijd een powerbank bij je hebt. Je hebt powerbanks op zonne energie zoals deze  van de social enterprise Waka Waka

Heb jij nog tips of ervaringen als vegan op reis? Laat je tip achter in de comments!

*Dit zijn affiliate linkjes, dit betekent dat wanneer jij iets koopt, ik een heel klein bedrag krijg. Win win!