Aicha en haar leven in Schotland

Wonen in een ander land. Voor sommigen een droom en voor anderen werkelijkheid. Hoe is het om te emigreren en hoe is het om als vegetariër of vegan te leven in een ander land dan Nederland? Wij gaan op zoek naar de verhalen van ondernemende en vrouwen die vega(n) eten en besloten de stap te wagen om in het buitenland te gaan wonen. Wat is hun verhaal?

Vegan Aicha in Schotland

Vandaag de 26 jarige van origine Brabantse Aicha uit Zeeland. Zij verruilde Nederland voor Schotland.

 

Wie ben je en hoe ben je in Paisley in Schotland beland?

Ik ben Aicha, 26 jaar en geboren in Noord-Brabant. Op mijn 15e  verhuisde ik (met grote tegenzin) met mijn Nederlandse moeder naar Zeeland. In het voorjaar van 2014 ontmoette ik in de binnenstad van Middelburg mijn Schotse vriend. Achteraf bleken we in dezelfde straat te wonen en de laatste maanden voor ons vertrek hebben we samen precies in het midden van die straat gewoond.

Waarom dan naar Schotland?

Mijn vriend had heimwee en ik had altijd al iets met Schotland. Toen het Engelstalige bedrijf waar hij voor werkte failliet ging, besloten we halsoverkop om te verhuizen.

 

Toen het Engelstalige bedrijf waar hij voor werkte failliet ging, besloten we halsoverkop om te verhuizen.

 

We (ik dus) hadden een maand de tijd om alles te verkopen/weg te geven en in de tussentijd heb ik gewoon doorgewerkt tot een paar dagen voor vertrek. Best zwaar want je wilt natuurlijk ook nog ‘afscheid nemen’ . Ik heb alles tot op de minuut moeten plannen. Echt gekkenwerk achteraf gezien, haha. Ik was dan ook helemaal gesloopt toen we in Schotland aankwamen.  De eerste weken dat we in Schotland waren, heb ik echt bij moeten komen.

Waar woon je nu?

Momenteel wonen we in Paisley, een stadje net buiten Glasgow. In het begin had ik wel eens moeite met de Schotse tongval. Vooral aan de telefoon vond ik dat lastig, maar ik had het snel onder de knie! Ik werk in een coffeeshop, wat onderdeel is van Bluestone Giftshops, in een stadje verderop. Wij hebben veel vegetarische en veganistische gerechten en gebak en dat gaan we alleen nog maar uitbreiden.

Échte vleeseter

Mijn vriend Chris is een echte vleeseter, maar hij vindt het wel oké om één keer in de week geen vlees te eten. Ik heb het wel getroffen hoor; hij is absoluut geen moeilijke eter. En hij houdt van eten en ik hou van koken. Een poosje terug stelde hij zelfs voor om bij een vegan restaurant te gaan eten :-).

Waarom ben je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

In eerste instantie veranderde ik mijn voedingspatroon en leefstijl alleen vanwege mijn gezondheid (extreme vermoeidheid, haaruitval etc etc). Maar nu doe ik het ook écht om mijn voetstap te verkleinen en zo min mogelijk deel uit te maken van leed, in wat voor vorm dan ook.

 

Mij maak je echt niet blij met plastic vegan kaas en overbewerkte vlees- en zuivelvervangers.

In mijn puberteit ben ik vier jaar vegetariër geweest en vervolgens heb ik nog een aantal jaar vlees gegeten. In de loop der jaren ben ik steeds bewuster gaan eten, ik wilde alleen nog maar biologisch vlees en omdat dat een stuk duurder is, ben ik automatisch veel minder vlees gaan eten. Van maximaal twee stukjes vlees per maand naar nu niets meer. Het beantwoorden van de vragen in dit interview heeft me toch wel weer aan het denken gezet.

De natuur heeft zoveel moois!

Ik hou van echt, onbewerkt en vers eten; lekker veel groente en fruit, noten en zaden. De natuur heeft zoveel moois en lekkers te bieden, dan heb je al dat bewerkte voedsel toch niet nodig? Mij maak je echt niet blij met plastic vegan kaas en overbewerkte vlees- en zuivelvervangers.


Hoe is het om als vegan in Paisley te wonen?

Persoonlijk vind ik het lastig om buitenshuis te eten, omdat ik me gauw bezwaard voel met al mijn dieetwensen (vegan, glutenvrij, sojavrij). Ik wil een ander niet tot last zijn. Mijn vriend eet bijna iedere zondag bij zijn ouders en omdat ze veel met pakjes en zakjes (brrrr, e-nummer, teveel zout en suiker!) koken en wel gewoon alles eten, neem ik mijn eigen eten mee en dat vinden zij ook prima. Hoeft niemand zich druk te maken 🙂

Uit eten met mijn vriend en zijn familie (incl. 2 jonge kinderen en 1 puber) is ook lastig, omdat het toch vaak neerkomt op een family-friendly, betaalbare vreetschuur waar de opties voor mij minimaal zijn. Alleen samen met mijn vriend of met vrienden is wel te doen, dan ga je toch naar andere soort eetgelegenheden.

Wat ik mis is het glutenvrije Yam Desem brood, wat ook vrij is van dierlijke producten en niet bomvol ingrediënten zit. Ik hoop dat ik hier ooit eens zo iets kan vinden!

Hoe reageren mensen wanneer je vertelt dat je vegan bent?

Ik vind het nooit nodig om te vertellen. Het komt alleen ter sprake bij partijen en als we buitenshuis eten. Niemand die er verder naar vraagt of een opmerking maakt.

 

Wat kost het om als vegan gezond en gevarieerd te eten in Schotland?

Qua boodschappen ben ik momenteel ongeveer evenveel kwijt als in Nederland. Ik heb het voornemen om meer in bulk te kopen (noten, zaden, gedroogd bonen, linzen etc), maar dat moet ik allemaal nog uitzoeken.

Welke tips heb je voor andere vegetariërs en/of veganisten aan wanneer ze naar Paisley of Schotland komen?

Ik woon hier nu bijna een jaar en kan je vertellen dat de keuze reuze is! In Paisley zelf heb ik alleen nog maar bij Mad Hatters – 39 Gauze Street – geluncht. Ze hebben dan wel geen vegan opties op de kaart, ze maken met liefde een een vega(n) gerecht voor je. Ze bakken ook zelf de mooiste cakes, waaronder geregeld vegan. Ik heb me nog nooit ergens zo welkom gevoeld.

In Schotland, en met name Glasgow, stikt het van de vega(n) tentjes en het is meestal verbazingwekkend goedkoop. Een top 3 is echt vreselijk moeilijk, want ik ben altijd zo blij en dankbaar als ik ergens wél kan eten en het meer is dan een salade of een frietje.

Pumpkin brown Pumpkin brown16 Grassmarket, Edinburgh
Klein maar fijn! Alles is hier vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers en dat betekend dat ik alles mag eten! Alles is vers, ziet er mooi uit en is ontzettend lekker!

Website: http://www.pumpkinbrown.com/

Eve Andersson  Website: http://www.eveandersson.com/

Hendersons of Edinburgh verschillende locaties; 25 Thistle Street, 92 & 94 Hanover street, 67 Holyrood Road
De keuze is hier reuze! Vega(n) ontbijt, lunch, gebak, een salad bar. Ik ben er nog maar 1 keer geweest en heb vast een hoop gemist, maar ik kan het je zeker aanraden en zelf ga ik ook echt eens terug!

Website: https://www.hendersonsofedinburgh.co.uk/

Tchai-Ovna 42 Otago Lane – is een theehuis in Glasgow West End die ontzettend veel verschillende soorten thee verkoopt en heerlijke vega(n) hapjes. De meubels en het servies zijn veelal tweedehands en het sfeertje is echt ontzettend relaxt. De eerste keer dat ik er was, had een vriendin een theekopje uit.. Twente! Oh én er lopen 2 katten rond 🙂

Website: http://www.tchaiovna.com/

Mijn favoriete en tevens duurste supermarkt is WholeFoods in Giffnock. Dat is echt food heaven, je kunt er (bijna) alles vinden! In diezelfde straat zit een glutenvrije bakker, Wild Flours, die geregeld vegan opties heeft en die volgens mij écht alles op aanvraag met liefde voor je bakken! Je kunt er ook lekker op het terras zitten.

Mijn favorieten op het moment zijn Hippeas, Booja Booja ijs en jackfruit taco! Dat laatste at ik bij The Flying Duck in Glasgow waar alles vegan is. Bij de Flying Duck hebben ze een foodfest, maar ik ben er zelf nog nooit geweest. De vega(n) community is hier behoorlijk groot dus ik kan me voorstellen dat er echt van alles te doen is, maar helaas zelf nog niets bezocht of gedaan.

Andere wereldvrouwen

 

Emigreren naar het buitenland doe je niet zomaar. Hier zit vaak een verhaal achter. Een droom, de liefde, werk of andere redenen. Vind jij het leuk om jouw verhaal te vertellen en andere mensen daarmee te inspireren? Of ken je iemand die haar verhaal zou moeten vertellen? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar: info@vegantravellife.com