Vall de Nuria

Vall de nuria Spanje: Op naar de sneeuw

Uitgestrekte witte bergtoppen en met het knisperende sneeuw onder je rackettas omhoog banen langs een bijna bevroren riviertje. Vall de Nuria. Een bekende plek voor ski en snowboardfanaten in de pyreneeën tijdens de winter, maar je kunt er dus ook prima wandelen in de zomer én winter. Of dus met van die gekke tennisrackets onder je voeten op pad gaan. 

Vall de Nuria

Parttime wonen in Barcelona heeft zo z’n voordelen, het strand, de bergen in de Pyreneeën, bos en de stad zijn allemaal binnen twee rijden of drie uur met openbaar vervoer te bereiken. Afgelopen winter had ik zoveel zin om even frisse berglucht in te ademen dus ik ging eens kijken waar je allemaal met de trein naar toe kon gaan waar je kon gaan wandelen in de bergen. 

Naar Vall de Nuria met de trein

Na wat speurwerk bleek Vall de Nuria een goede plek te zijn waar je ook kunt komen met de trein, zo fijn zonder auto! Nu is het spoornetwerk van Spanje best ok, en zeker die van Catalonië. Ze rijden niet vaak, maar ze rijden wel! Wil je met de auto dan is het handig om ongeveer 1,5 uur rijden aan te houden. 

Vall de Nuria

Vall de Nuria ligt in een vallei vlakbij Frankrijk in het oosten van de Catalaanse Pyreneeën en heeft bergtoppen van tot de 3000 meter. Toch iets minder dan de toppen tijdens die ik zag tijdens Annapurna Basecamp Trekking, maar desondanks prachtig mooi! 

In de winter kun je je lol op bij een van de 11 tellende hellingen waar je vanaf kunt skieen, boarden of langlaufen (alhoewel, van sommigen zou ik niet gaan langlaufen 🤣). 

Ga vooral eens met de trein als weekendtripje naar Vall de Nuria, verblijf in Ribes de Freser en doe een pitstop in Vic

Naar Vall de Nuria met de cremallera trein

Wat echt een aanrader is om met de cremallera spoor omhoog te gaan. Een ontzettend mooie treinreis van ongeveer 12,5 km in 45 minuten. De cremallera gaat door de bergen  en langs  ravijnen (alert: heb je hoogtevrees ga dan vooral niet aan de raamkant zitten) en je uiteindelijk na het passeren van 1 station (Queralbs) het ‘centrum’ van Vall de Nuria inrijdt.

Het ontstaan van de cremallera was mede omdat er steeds meer pilgrims naar Sanctuary de Nuria gingen en dus werd er zo’n 90 jaar geleden een treinspoor aangelegd. Inmiddels is deze gemoderniseerd, maar je kunt de ‘oude’ treinen nog bewonderen in het mini-museum dat bij de cremallera station is gemaakt. 

Vall de Nuria

Een kaartje (retour) kost zo’n 30 euro voor mensen tussen de 14 en 64 jaar. Je kunt het gewoon online kopen. Niet heel goedkoop maar wel echt de moeite waard. In de zomer kun je ook gewoon wandelen, het ligt namelijk 1000 meter hoger. Maar wanneer je niet in Vall de Nuria vallei zelf zit met je skipak, dan is het handiger om deze trein te nemen. 

Vertrektijden van de Cremallera 

Prijzen van de cremallera

Vall de Nuria

Wat te doen in Vall de Nuria? Op pad met sneeuwraketten

Omdat wij beiden geen echte ervaring hebben met skiën of boarden, en we in waren voor iets nieuws besloten we sneeuwrakketten te huren. En wat een lol! 

Het was even zoeken in het begin voor mij wat voor maat, maar met de hulp van de aardige verhuurder was dat in no time opgelost. Het loopt heel fijn omdat je meer grip hebt op de sneeuw, maar een totaal andere beleving dan wanneer je met van die antiglij-ijzers in de weer gaat. Leuker en wij moesten ook erg om elkaar lachen. Ik raad je aan om wel een muts en waterdichte schoenen te dragen. Ik droeg hoge bergschoenen, maar lage had op zich ook gekund, al was dit wel lekker warm! Belangrijkste is dat ze waterdicht zijn ;-). 

Vall de Nuria

Het huren van de sneeuwraketten kost ongeveer 18 tot 20 euro voor 2 paar raketten (rackettes). Je kunt ze huren in het grote gebouw naast het cremallera station. Kan niet missen! Trek ook vooral warme kleren aan zoals een hoodie met daaronder een skipully voor dames of als je vriend er nog een reserve heeft kan dat natuurlijk ook ;-). Voor manlief is een heren hoodie ook aan te raden. Blijf je lekker warm. Al kun je na het wandelen met de sneeuwraketten ook in het restaurant in Vall de Nuria (de enige) een warme kop thee drinken om op te warmen.

Vall de Nuria

Uitvalsbasis Ribes de Freser 

Aangezien we liever niet in de Vallei Nuria zelf wilden slapen (geen supermarkt etc), boekte ik een appartementje voor ons in Ribes de Freser. Dit was erg prettig want om heel eerlijk te zijn was uit eten beetje lastig en hebben we met name zelf gekookt. 

Al lag dat misschien ook aan het feit dat we in Ribes de Freser op een woensdag, donderdag en vrijdag waren. Op woensdagavond waren er bijna geen restaurantjes open. Laat staan vegan opties, advies voor hier: zorg dus voor een airbnb of booking.com appartementje en kook je eigen dingetjes. Direct naast het treinstation vind je een supermarkt waar ze best veel hebben voor zo’n klein dorpje. Ze hadden zelf havermout en sojamelk (wel met suiker helaas). 

Ribes de freser
Ribes de Freser

Hoe kom je in Ribes de Freser?

Dit is echt supersimpel! Je pakt de trein R3 richting Puigcerdà (wat ook een leuke stad is overigens!) vanaf Barcelona Sants direct naar Ribes de Freser en doet er tussen de 2 en 2,5 uur over. Een enkeltje kost 9 euro en kun je gewoon op het station van Barcelona Sants en op Ribes de Freser kopen. Ze gaan niet al te vaak, om de twee uur ongeveer, dus check van te voren via de Rodalies de Catalunya hoe laat ze gaan. Onderweg kun je er ook voor kiezen om uit te stappen bij Vic. Koop dan wel een kaartje tot Vic en koop dan weer een kaartje op Vic naar je eindbestemming.

Vic Catalonie

Vic is een kleinschalige stad en er zijn regelmatig leuke feria’s zoals Mercado Medival de Vic waar er overal leuke standjes (meer dan 300!) en activiteiten verspreid over de binnenstad zijn. Het is meestal in december. Kortom, ga vooral eens met de trein als weekendtripje naar Vall de Nuria, verblijf in Ribes de Freser en doe een pitstop in Vic onderweg terug (of onderweg naar Ribes de Freser) naar Barcelona. 

Ken jij Vall de Nuria? 

—–

In deze blog staan linkjes naar Protest. Een Nederlands outdoor en sportmerk met steeds meer aandacht voor duurzame en gerycyclede kleding. Met de kortingscode vegantravellife10 krijg je t/m 31 maart 2022 korting