Besalú

Besalú: een Spaans middeleeuws juweeltje midden in Catalonië

Zon, cultuur  en natuur. Dat vind je in Besalú en de omgeving. Afgelopen zomer ging ik op pad in Catalonië om de hectiek van Barcelona te ontsnappen en even in de natuur te zitten. Ondanks dat het een fantastische stad is, zo af en toe wat groen voor je ogen (niet alleen je maag) is voor mij broodnodig. Na enig uitzoekwerk, huren van een auto, is de keuze gevallen op Besalu midden in de provincie Girona. Hier ik zelf nog nooit van gehoord, maar na het zien van onze bed & breakfast Masia Mas Costa en wat onderzoek rondom deze plek, dacht ik…waarom niet!? 

Dus neem je mooiste jurkje, rok, shorts of tuniek mee  en ga lekker op pad! Lekker flaneren en neem ook vooral lekker een tapasje en cerveza. Nu nog even duimen draaien dat we straks weer makkelijker kunnen reizen. Mocht je toevallig al wel in Spanje zijn, dan is  Besalú  dus echt een aanrader. En anders komt ie gewoon op je to do list

Besalú

Wat kun je doen in Besalú 

 Besalú  ligt in het gebied La Garrotxa in de provincie Girona en is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpjes in Catalonië. Het dorpje heeft zoveel mooie oude gebouwen en als je binnen de stadsmuren loopt waan je je al paar eeuwen terug. 

Je komt Besalú het mooiste binnen als je over de Puente Romano, de burg met zeven bogen en twee torens.  Er is ook een Joodse wijk waar je direct in komt zodra je de burg over bent. Je vindt hier bijvoorbeeld nog resten van een synagoge en Joodse baden die nog stammen uit de 12e eeuw. 

Plaça Major: gezellig druk

Wanneer je verder loopt in het centrum kom je al vrij snel (Besalú is niet zo groot) op Plaça Major waar het vol staat met allerlei terrasjes en restaurants. Hier komen iedere avond alle mensen samen om te socializen met en zonder kinderen. Ook vind je hier de grote kerk: Sant Pere. Ik vond ook met name het stukje rondom Sant Vicenç de Besalú heel schattig omdat er om het hoekje een terras was. Leek mij zo leuk om daar te nippen aan een wijntje!

Besalú

Wat ook leuk is om een picknick kleedje mee te nemen en beneden aan de rivier te gaan zitten. Heel veel meer local kan het dan niet worden. 

Ga dus vooral lekker rondlopen in het dorpje en ga op allerlei terrasjes zitten, dat is het leukst! En als je gewoon even zin hebt in het strand,  je kunt binnen 40 minuten met je voetjes in het zand!

Besalú

Vegan eten in Besalú  

Van al dat gestruin krijg je natuurlijk honger! Ik raad je aan om te gaan eten bij de italiaan Pizzeria La Roda Groga en vraag om een vegan pizza (deze staat niet op de kaart) en serieus ik heb hier de lekkerste pizza gegeten in tijden. In een steegje, super romantisch en knus met een goed glas rode wijn hebben we beiden zo genoten. Ik zou bijna zeggen een van de lekkerste pizza’s ooit! Ok, ok, de vegan restaurants in Barcelona hebben ook wel echt hele lekkere, maar voor zo’n klein dorpje was ik aangenaam verrast. We zijn daarom ook de volgende dag weer gegaan.

Besalú

We hadden goede hoop bij pizzeria Cova Criolla maar na ruim een uur wachten, zijn we na het drinken van een biertje weer weggegaan. Het was te druk. We konden ook alleen betalen met cash dus dat was best onhandig. 

Wil je weekendje weg vanuit Barcelona? Ik raad je Besalú en omgeving echt aan! 

Besalú

Benieuwd naar alle mooie dingen die je kunt doen rondom Barcelona?

– Deel van deze blog is in samenwerking met Protest –